I hur många år har inte Dp jobbat för färre tillsatser i maten som serveras i våra verksamheter? Framför allt när det gäller barn och ungdomar som är i början av livet är det här en mycket viktig fråga. Vi är absolut inte överdrivet ängsliga av oss eller förstorar upp saker, men med tanke på att man inte vet så mycket om hur olika tillsatser påverkar oss och framför allt inte i kombination med varandra och annat som finns i vår miljö, så kan det vara bra att vara försiktig.

Det är vidare en etisk fråga eftersom vi inte tycker att kommunen ska betala för exempelvis emulgeringsmedel som nämns i den här artikeln. Sådana tillsatser är oftast överflödiga, men det är bra och billig utfyllnad för tillverkarna av olika livsmedel och maträtter. Vi anser vidare att det är bättre med naturligt fett än onaturliga tillsatser, något som vi inte delar med Livsmedelsverket. Men det handlar även om mängderna som vi äter, alltså om man får övervikt och så vidare. En duktig kock kan för övrigt kompensera för det extra fettet i vissa produkter så att totalen inte blir större än vad som är rekommenderat, men att plocka bort fullfettprodukter till förmån för produkter med tillsatser är vi alltså emot.

Vi fortsätter att bevaka denna viktiga fråga för det handlar om våra invånares hälsa och den är alldeles för viktig för att ta risker med.

Katharina Wallenborg, kommunalråd med ansvar för folkhälsa