Idag på PPU (planerings- och personalutskottet) fick vi en intressant dragning av forskaren Ulf Blomdahl och den handlade om hur vi har lyckats engagera våra unga i olika aktiviteter på fritiden. Jag vågar påstå att han tog död på en del fördomar och människor som gör det gillar jag! Dels är det nyttigt att få sina ”sanningar” ifrågasatta då och då, för det är ju när vi får ny och mer sanningsenlig information som vi kan göra saker bättre.

Nu är inte Huddinge sämre på att engagera sina unga invånare än vad andra kommuner är, utan vi gör ett lika gott jobb som någon annan. Däremot så tror jag att vi alla mer eller mindre har levt i en värld där vi tror att vi vet mer än vad vi faktiskt gör. Vi ”vet” att vissa barn och ungdomar är mindre aktiva på sin fritid än andra och vi ”vet” vem som vill och gör vad.

När det gäller hur bra vi är på att engagera barn och ungdomar från olika grupper av människor så handlar det om hur breda vi är i vårt utbud av aktiviteter. Det är här som jag menar att vi fick ta död på våra egna fördomar då vi lätt tror att vissa engagerar sig mer än andra. Det kan visserligen stämma i vissa fall, men då beror det till största delen på att utbudet inte har lockat den stora massan. Men våra fördomar säger att barn och ungdomar till exempelvis låginkomsttagare inte är lika aktiva, men det är de bara utbudet är tilltalande för dem.

Det finns mycket att säga om det här och efter dragningen så fick vi alla ett varsitt exemplar av rapporten och den ser jag fram emot att läsa.

Katharina Wallenborg, kommunalråd med ansvar för jämlikhet