Vår politik
Ett partiprogram - En handlingsplanDrevvikenpartiets partiprogram antogs vid partistämman 1998. Reviderat vid partistämmorna 2005, 2009 och 2017.
Drevvikenpartiet tillhör inte något politiskt block utan har som mål att, förutom kommundelningsfrågan, arbeta för invånarnas bästa.
Historia
Den dåvarande kommunledningen i Huddinge motsatte sig en delning av kommunen, trots att en utredning, U1995:28, utförd av länsstyrelsen visade att en delning av kommunen skulle bli i det närmaste kostnadsneutral. Trots att en opinionsundersökning visade att 57 procent av invånarna i Trångsund och Skogås var för en delning, ville övriga partier inte gå med på någon folkomröstning. Partiet deltog första gången i valet 1998 och fick då tre mandat. En delning var mycket nära efter den folkomröstning som kom till 1999. Trots att det blev över 60 procent ja-röster i vår kommundel lyckades vi inte få frågan ända till regeringen. En ny folkomröstning genomfördes 2008 men samlade då endast 40 procent ja-röster. Framtiden får utvisa om det blir aktuellt med att bilda en ny kommun.
Målsättning
Funktionshinderfrågor
Tidigt förebyggande insatser på Barnavårdcentral och förskola/skola kan bidra till att förbättra språkutveckling och förhindra psykiska funktionshinder.
Social- och äldreomsorg
Alkohol- och drogförebyggande arbete är viktigt liksom tillsyn av serverings- och försäljningsställen för alkohol och tobak. Kommunen måste ta tag i problemen direkt då de uppstår och finnas till stöd tills de problem den enskilde har är lösta. Det är viktigt att individ- och familjeomsorgen samarbetar med andra verksamheter, till exempel barnomsorgen, polisen, psykiatrin och Arbetsförmedlingen.
Natur och Miljö
Drevvikenpartiet värnar naturen genom energieffektiva lokaler, ekologiska livsmedel och
giftfria material i kommunens verksamheter. Vi vill även underlätta för invånarna och
företagare att ta tillvara på naturliga energikällor så som sol-, vind- och vattenkraft.
Närheten till naturen och våra naturreservat är mycket viktig och skapar goda
möjligheter för ett rikt friluftsliv. Röjning av vattenväxter är särskilt angelägen vid våra
badstränder.
Skola
Mobbning ska inte förekomma. Det är viktigt att ta reda på bakgrunden till varför en elev mobbar och det är viktigt att alla inblandade lär sig konflikthantering.
Grundskolan ska utgöra en lugn och trygg miljö, fri från störande element, en utemiljö som stimulerar till lek och aktivitet, idrott/rörelse på schemat flera gånger i veckan, en god samverkan mellan skolbibliotek och folkbibliotek, ett givande samarbete med fritids- och föreningsaktiviteter samt aktiv samverkan med näringslivet till exempel genom PRAO. Vi strävar efter skolor där klasserna 1-9 går tillsammans. För invånare och samhällsutvecklingen är det viktigt med närhet till övrig och högre utbildning av bra kvalité.
Integration
Demokrati
För att upprätthålla demokratin är det viktigt att fler känner delaktighet och ansvar för vad som händer i samhället. Att gå och rösta är lika mycket en skyldighet som en rättighet. Vi är alla lika ansvariga för utvecklingen i vårt samhälle.
Gymnasieskola
Kultur, fritid och föreningar
Kultur ska vara ett naturligt inslag i skolarbetet, både att lära känna sin egen och andras. Det är viktigt att bevara kulturella traditioner och det är samtidigt utvecklande att ta del av nya kulturer. Föreningskunskap i skolan är en del av demokratiarbetet.
Det ska finnas utegym och preparerade samt belysta motionsspår, rekreations- och vandringsområden, välutrustade badplatser, skyltade cykelvägar, spontanidrottsplatser samt hundbadplatser och hundrastgårdar.
Fritidsgårdarna är alla viktiga mötesplatser för våra ungdomar och vi ser gärna att man blandar åldrarna och att man på så sätt använder lokalerna på bästa sätt. Lekplatser och parker är också viktiga för social samvaro och för folkhälsan.
Barnomsorg
Man ska, om man inte är hemma med sina barn, känna sig trygg med den miljö barnen vistas i. Utemiljön vid förskolorna ska vara stimulerande för rörelse och lek, kosten ska vara varierad och ekologisk så långt det är möjligt. Barn och vuxna ska känna sig uppmärksammade vid ankomsten, personalen ska ges möjlighet till egna initiativ och bemöta barnen utifrån varje barns särart. Man ska arbeta förebyggande mot mobbning samt se till att rörelse/rytm är en del av dagen.
Näringsliv och arbetsmarknad
Bostäder och lokaler
När man förtätar är det viktigt att den tillkommande bebyggelsen inte skymmer eller inskränker den befintliga. Tomtstorlekar bör vara rimliga så att man inte ”bygger sönder” bostadsområdena. Vi vill anpassa bostadspolitiken till att omfatta samtliga åldersgrupper och områdesutveckling, att man ska ha möjlighet att kunna bo kvar i det lokala området. Vi vill utveckla samverkan över kommungränserna och i så stor utsträckning som möjligt föra dialog med de boende. Det ska finnas bra förutsättningar för fotgängare och för bil-, cykel- och kollektivtrafik. För att få ihop vardagen också för småbarnsföräldrar är tillräckligt täta kollektiva förbindelser och möjlighet att parkera vid stationerna helt avgörande.