Man kan brinna för mycket som förtroendevald och en sak som ligger mig otroligt varmt om hjärtat är arbete med djur inom bland annat äldreomsorgen. Här i Huddinge får fyra äldreboenden besök av terapihundar och de är: Kullagården, Strandgården, Rosendalsgården samt Stortorpskliniken. En terapihund är utbildad och har som uppgift att muntra upp människor och då även de som lider av depression men även att träna minnet, rörlighet med mera. Det finns forskning som visar att många äldre som regelbundet får besök av en terapihund kan dra ner på och i vissa fall sluta med medicinering. Vi vet också att de flesta äldre uppskattar dessa besök väldigt mycket.

I en del andra länder har man kommit mycket längre när det gäller att arbeta med djur, men jag är väldigt glad över att vi i Huddinge ändå har kommit en bra bit på väg och använder oss av den här verksamheten och den växer. Jag är övertygad om att vi inom några år kommer att få se mer av användandet av djur även inom andra verksamheter och redan nu jobbar vi mot mobbning inom förskolan med hjälp av hundar. Än så länge har vi bara gjort det i Skogås-Trångsund, men med gott resultat, så det kommer säkert att växa.

Jag ser fram emot att få återkomma med mer information om terapihundar, för jag tror att dessa kan göra väldigt mycket för de äldre. De boende har dessutom ytterst sällan problem med allergier och att få besök av en hund är för många utan tvekan dagens höjdpunkt.

Här kan du läsa mer om terapihundar om du är intresserad: http://new.terapihundskolan.se/terapihunden/

Katharina Wallenborg, kommunalråd med ansvar för folkhälsa.