En dag under demokratidagarna deltog vi i ett möte med elever från Huddingegymnasiet och Sjödalsgymnasiet som i september var bjudna till Strasbourg för att lyssna och lära mer om hur Europarådet arbetar. Huvudämnet var Demokrati och mänskliga rättigheter.

Möte på Huset i Huddinge med ungdomar som varit i Strasbourg
Mötet började bland annat med att vi fick besvara frågan om hur och från vilka källor letar man efter information, till exempel Internet, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter, Kompis till kompis – mun till mun och så vidare. En annan fråga var: Tror du att du kan påverka något genom att trycka på knappen ”Gilla/inte gilla” i Facebook? De flesta tyckte inte att man kunde det.

Efter ytterligare övningar med enkla frågor fick vi varsin text som beskrev en roll som vi skulle leva oss in i. Efter en stund läste ledaren upp påståenden som vi alla skulle ta ställning till utifrån den roll vi var tilldelade. Var svaret ”ja” förflyttade vi oss ett steg framåt, annars stod man stilla. Då bildades tre rader; de som kom längst fram, de som stod i mitten och de som stod längst bak. Ett tydligt utslag på hur man hade upplevt rollenutifrån vem man var i samhället.

Påståendena var bland andra:
Känner du dig utsatt för andras fördomar?
Känner du dig trygg i livet?
Är du rädd för polisen?
Känner du dig orolig för dina barns framtid?
Känner du att du kan påverka utvecklingen i samhället?
Har du råd att åka på semester?
Har du inkomster som du kan leva på?
Känner du dig orättvist behandlad?

 

Därefter fick var och en av oss berätta om sin roll. Ungdomarna var bra förberedda, kreativa och på ett mycket bra och trevligt sätt genomförde de mötet. En stor eloge till dem.
Maria Dyrvall, ersättare i förskolenämnden