Det har blivit flera inlägg som rör mat på den här bloggen och fler lär det bli eftersom vi i dp tycker att det här är väldigt viktigt. På måndag har vi i kf ett ärende som heter kommunplan och där redovisar alla nämnder sitt kommande arbete. När det gäller förskolan så finns det under rubriken ”Ekologisk mat” redovisat hur man ska jobba under det här året. Till exempel ska minst 40 procent av våra råvaror och livsmedel vara ekologiska. Speciellt fokus läggs på att laga mat från grunden, något som är bland det bästa vi kan göra för våra barn. Eftersom vi även kommer att fortsätta med att fasa ut E-nummer i den mån det är möjligt, så är hemlagat en stor hjälp.

Nu går inte dokumentet in på några detaljer, men jag hoppas för egen del att alla våra förskolebarn kommer att få chansen att vara delaktiga i matlagningen på något sätt. Att ge dem nyfikenhet och kunskap om vad de äter skapar bra förutsättningar för framtida god mathållning. Ju mer man kan ju mer lustfyllt blir det här med mat och det kommer barnet att ha med sig in i framtiden. Många ungdomar och vuxna har en osund syn på mat och det har vi alltså möjlighet att förebygga om vi börjar tidigt.

De flesta barn går på förskola och här har vi som kommunen en fantastisk chans att göra en stor insats i vårt folkhälsoarbete genom att göra barnen delaktiga i matlagningen. Till exempel genom att de får lära sig varifrån råvarorna kommer, se hur en rätt skapas av dem, få vara med och duka fint och så vidare. Med enkla medel kan vi alltså ge dem väldigt mycket.

Katharina Wallenborg, vice ordförande förskolenämnden samt kommunalråd med ansvar för folkhälsa