För några dagar sedan så skrev jag om maten i våra verksamheter och huruvida vegetariskt skulle vara normen eller inte. Återigen så vill jag poängtera att vi i dp inte vill tala om för någon invånare vad de ska äta. Däremot så tänker jag utveckla lite kring frågan.

Det är ju så att vegetariskt ofta är försvarbart ur miljöhänseende och sådan kunskap ska vi ge våra invånare så att de vet det när de väljer; det är dock en helt annan sak än att ha något som norm. Det är heller inte alla människor som är tillräckligt insatta i och som lagar mat i den omfattning att säkert får i sig den näring som de behöver om de väljer bort kött och fisk. Vidare så har vi alla olika smak och tycker att viss mat är godare än annan.

Fortsätter man resonemanget så handlar det ju också om vilken mängd kött som man konsumerar. Det är långt ifrån alla som sitter med stora biffar, utan de flesta har nog ett mer balanserat köttintag. Jag vill även poängtera att överkonsumtion av mat inte heller är bra för miljön om man vill väga in miljöaspekten, men det nämns aldrig av de politiker som kritiserar köttätare. Äter du stora mängder av enbart vegetarisk mat och kanske mycket snacks och läsk till exempel så kan det påverka miljön mer negativt än ett begränsat intag av en varierad kost. Man måste alltså se helheten och att ge vissa dåligt samvete för att de äter fisk och kött känns inte som rätt väg att gå, det blir att bara se en del av en större helhet. Men för både miljön och djurens skull så är vi självklart positiva till vegetarisk mat som för övrigt är väldigt gott när det är vällagat.

Katharina Wallenborg, kommunalråd