Mål och budget är så klart årets stora ärende i kommunfullmäktige. Den här gången hade vi tidsbegränsning för första gången, vilket var mycket bra. I och för sig tog det nästan hela dagen ändå, men vi hann med ärendet under måndagen, något som alla kände sig nöjda med.

Det finns så mycket att berätta om så jag har underlag till hur många blogginlägg som helst om jag skulle vilja, så det blir lite axplock. Personligen är jag väldigt nöjd med det riktade uppdrag som samhällsbyggnadsnämnden fick om ljusdesign. Just det är något som vi i dp har sett fram emot i ett par års tid faktiskt och det går både att spara pengar och el samtidigt som man ökar känslan av trygghet. Istället för skarp riktad belysning så blir den mer dämpad och täcker ett större område, kanske genom att lysa upp en öppen yta eller träden vilket ger en speciell effekt. Det blir alltså även vackert samtidigt som man har en helt annan uppsikt på området som man rör sig i. Upp till hälften av elförbrukningen går att spara på det här sättet.

I Vårby ska vi genom ett riktat uppdrag till kommunstyrelsen nu bland annat sätta särskilt fokus på eget företagande. Procentuellt har vi flest invånare där som vill starta eget så det är toppen att det här uppdraget har kommit nu. Man skulle kunna säga att det är en positiv del av områdesperspektivsarbetet.

Vi beslutade också att våra verksamheter ska göra sina inköp till minst 35 procent ekologiskt. Vissa har kommit mycket längre, men snittet är lite lägre. Det här var alla partier överens om i kf, men det finns mycket att fundera kring när det gäller KRAV-märkning. En certifiering kostar runt miljonen och det kan för mindre företag vara omöjligt att skaffa alltså och vi vill ha konkurrenst på lika villkor, så vi har ett arbete att göra där med tanke på att vi vill värna både miljö och samtidigt jobba etiskt och låta småföretagare vara med och konkurrera.

Katharina Wallenborg, gruppledare