I förrgår i kf-debatten om mål och budget så tog jag (faktiskt som enda ledamot) upp frågan om ökat valdeltagande nästa år och med tanke på att det är val 2014 så hade jag gärna sett en diskussion om frågan. Med det inte sagt att inte intresset finns från de andra i kommunfullmäktige, för det vet jag att det gör, men så länge inte 100 procent går till valurnorna så har vi jobb kvar att göra. Fast man ska så klart vara realistisk och vi har redan med våra 78,6 procent ett helt okej valdeltagande och det ser ut som att det sakta men säkert går uppåt efter att för några val sedan ha varit lägre än normalt. Däremot så kommer jag absolut inte att vara nöjd så länge som vi befinner oss under snittet i landet och det gör vi då det där ligger på 81,6 procent i kommunalvalet.

Vad kan vi då göra för att få fler att rösta? Förmodligen flera saker, men det gäller att komma på dem också. Själv ska jag kika på andra kommuner med bra valdeltagande och höra vad de har gjort. Att titta på andra som har bra idéer är aldrig fel. Sedan så tror jag, vilket jag även nämnde i debatten, att vi kommer att få se ett bättre valdeltagande bland våra förstagångsväljare då vi genom demokratidagarna har skaffat oss kontakt med gymnasieskolorna. De som röstar första gången är den grupp som röstar i minst utsträckning. Det vill jag ändra på eftersom det är viktigt att få vanan att gå och rösta och att förstå vikten av att ställa upp på demokratin och hur viktigt det är att bevara den.

I Huddinge har vi satt upp ett antal mål som vi ska nå till 2030 och ett av dem är att valdeltagandet ska ligga på minst 85 procent. Det är en hel del jobb kvar för att nå dit, men vi kan lyckas och det målet kommer i alla fall jag att vara med och jobba för!

Katharina Wallenborg, kommunalråd med ansvar för demokrati