Det här året har vi extra fokus på en eller två kommundelar per dag under demokratidagarna. Igår var fokus på Skogås och Trångsund och under dagen var vi förtroendevalda och träffade elever på Östra gymnasiet i Skogås/Trångsund och på kvällen var vi i Skogås centrum för att fortsätta diskutera demokrati i tv-soffan (även dp och mp fick varsin minut) och senare World café. Vi fick också lyssna till två ungdomar som uppträde med sång och musik vilka imponerade mycket på oss som var där.

Att prata demokrati och politik i så stor omfattning under flera dagar kanske låter lite torrt och trist, men faktum är att man bara blir ännu mer sugen på att diskutera. Det är så mycket intressant som kommer fram. Ett exempel var från en elev på Edboskolan som berättade om att han i sin klass hade två synskadade klasskamrater. Med stöd så kan de alltså gå i en vanlig klass. Det är för mig demokrati och jämlikhet på ett väldigt bra sätt. Vi var också överens om att det inte bara var positivt för just de här två eleverna, utan för hela klassen. Man ska inte behöva följa en viss mall för att platsa och vi måste lära oss att vi alla är olika och att det är okej och att vi faktiskt kan lära oss något av varanda tack vare det.

Nu är det bara en halvtimma kvar innan nya samtal börjar och idag blir det med Huddingegymnasiets elever. Ikväll bär det sedan av till Huset i Huddinge där de sju eleverna som var i Strasbourg ska berätta om sin resa. Spännande!

Christina Eklund (m), Emil Högberg (s) och Malin Danielsson (fp) i tv-soffan.

Katharina Wallenborg, ordförande i demokrati- och mångfaldsberedningen