Snart är det val till EU-parlamentet och trots att jag är lokalpartist så har det blivit mycket EU för mig de senaste dagarna. Först på onsdag eftermiddag då jag var på EU-utbildning och sedan i går då SKL hade sin demokratidag och det fanns både en journalist som bevakar EU samt en parlamentariker på plats. Trots att EU känns väldigt avlägset för mig som bara har kommunala uppdrag så vill jag ändå lära mig mer och verkligen uppmana alla att rösta. Gör det för demokratins skull, för din egen och kommande generationers skull. Däremot så förstår jag om det inte är lätt att veta på vilket parti eller vilken ledamot man ska rösta. För egen del så har jag inte bestämt mig ännu, men jag har några frågor som är viktigare än andra för mig och dem kommer jag att ställa till de kandiderande partierna. Sedan får jag reflektera över svaren och lägga dem till partiets övriga värderingar och politik, men att inte rösta är ett enormt svek mot demokratin, så det går bort direkt hur svårt det än kan vara att ta ställning.
En annan sak som jag funderar över är hur vi kan göra EU och dess påverkan på mer än hälften av våra kf-beslut synligare. Varför påverkas så mycket av kommunens politik? ”Lägger man sig i” rätt frågor? Driver våra parlamentariker alltid det som är bäst för oss och driver de var partiet vill? En av fem gånger går de nämligen emot sitt parti när de ska rösta. Hur kan det ha blivit så och hur vet jag då som väljare att min företrädare gör det som jag har röstat fram personen för? Parlamentarikern företräder ju trots allt ett parti.
Hur som helst så tror jag att det finns mycket bra med EU som inte når oss via våra medier och det är en annan debatt som vi måste ta. Vi är en del av det europeiska samarbetet, så varför får vi veta så lite?
Många frågor är det och stora är de, men inte desto mindre viktiga, så jag hoppas att det här valet blir ett val som lyfter fram de här frågorna bättre än vad man har lyckats med tidigare.
Katharina Wallenborg, kl-ledamot