Man kan undra hur många gånger politiker och tjänstemän egentligen har diskuterat Vårby och kommundelens bostadssituation. Vi pratar allt som oftast om blandade upplåtelseformer, men varför är Vårby undantaget från detta? Nu vet jag att ambitionen är att blanda bättre, men faktum kvarstår: 70 procent bor i hyresrätt. För många är det en bra form av boende, men man måste ha möjlighet att välja annan upplåtelseform om man skulle vilja det.

Ett annat problem i Vårby är trångboddheten. Ingen annan kommundel har så få bostäder som är större än tre rum och kök som just denna. Nu är det visserligen bara 27 procent som säger sig bo för trångt, men visst är det praktiskt att ha lite större om familjen växer. Däremot så är det viktigt att ha ettor och tvåor också och det i alla delar av Huddinge så klart, för när det är dags att flytta hemifrån så är det oftast en mindre bostad som man börjar med. För övrigt så är det många som bor ensamma längre fram i livet som också vill ha en liten lägenhet, så efterfrågan på dessa kommer alltid att finnas.

Vill vi göra Vårby attraktivt så är en större variation när det gäller bostäderna ett måste, det är jag övertygad om och förutsättningarna finns utan tvekan. Det är en vacker kommundel och den ligger dessutom längs tunnelbanan, vilken är den enda som finns i Huddinge. Nära till Kungens kurva är det också, nordens största köpcentrum. Avslutningsvis så vill jag säga att vi i majoriteten jobbar för ovanstående och jag hoppas att det inte kommer att ta allt för lång tid innan vi är i land med arbetet.

Katharina Wallenborg, ordförande