Förra veckan hände en ytterst obehaglig sak, en grov misshandel ägde rum i en politikers hem. Igår fick en annan politiker en tårta i ansiktet. Det första hade kunnat gå mycket värre med tanke på vad som hände, men även en tårta är förkastligt. Människor som begår sådana här handlingar har självklart inte tänkt igenom vad de gör och de värnar absolut inte demokratin. Varför väljer så många att gå andra vägar än den demokratiska?

Själv blir jag både arg och ledsen då jag tillhör majoriteten som faktiskt anser att man ska framföra sina åsikter på fredlig väg och med respekt för sina medmänniskor. Dessutom så var ju ovanstående inte enbart ett angrepp på de här två personerna, utan även handlingar som kväser det öppna och demokratiska land som vi har förmånen att leva i. Det är handlingar som gör att fler undviker politiken idag, trots att det vi behöver är fler förtroendevalda och inte färre.

Det finns många politiker i Sverige som jag inte alls delar åsikter med, men jag har respekt för deras engagemang och jag anser att i en demokrati så måste man acceptera att andra kan tycka annorlunda än en själv. Medborgare som inte delar den åsikten är de farligaste, för de anser att det är deras och deras åsikter allena som ska råda och det tar jag starkt avstånd ifrån. Jag som individ har rätt till mina åsikter och för mig är det självklart att andra har rätt till sina, även om det finns åsikter som jag inte endast ogillar, utan till och med blir ledsen över. Jag tycker däremot att det bästa är att vi får vara öppna med vad vi tycker, för det är först då som vi får en bra debatt och saker kommer fram i ljuset istället för att pyra under ytan på ett osunt sätt.

Katharina Wallenborg, gruppledare