I Huddinge antog vi tillsammans med Mål och budget 2014 i somras ett dokument om ett hållbart Huddinge 2030. Det här är verkligen långsiktigt tänkande och sådant är inte fel när man planerar för en kommuns utveckling. Det gäller att tänka långsiktigt för att det ska bli så bra som möjligt. Nu på måndag så ska kommunstyrelsens verksamhetsplan för nästa år antas och där finns återigen våra mål för 2030 med. Bland annat nämns gemenskap och delaktighet i samhället. Kanske finns det mycket annat som man tänker först på när man pratar om långsiktighet och hållbarhet, men just gemenskap och delaktighet är viktigare än vad man kan tro.

Ju fler invånare som är engagerade i kommunens utveckling, ju bättre blir den och ju fler som lär känna varandra, ju större blir det som man kallar socialt kapital. Det här ökar tilltron till både grannar, övriga invånare och kommunen och gör att fler vill engagera sig, vilket är viktigt för oss alla. För mig som är ansvarig politiker för demokrati så är det här en av mina viktigaste och största utmaningar. Vi kan ta många bra beslut och göra mycket bra här i Huddinge, men är det inte till invånarnas belåtenhet så blir ändå inte resultatet vad vi vill. Jag tycker verkligen att demokratiarbetet är roligt och det finns så mycket att utveckla och jag hoppas därför att jag får vara med och göra det även efter nästa val.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Kommunen blir aldrig bättre än vad vi som bor här gör den till. Det händer så mycket positivt redan nu och tillsammans så kan vi skapa en helt fantastisk kommun om vi vill. Så tveka inte att engagera dig du med, det är både roligt och lärorikt och man känner verkligen att man är med och bidrar till något bra.

Katharina Wallenborg, kommunalråd med ansvar för demokrati