Tillbaka på kontoret efter några dagar i Visby förra veckan och sedan några dagars ledighet. Intrycken är många när man är iväg på liknande och inget motsvarar Almedalsveckan med alla dess seminarier, tal, debatter och så vidare och man har huvudet fullt när man åker därifrån och lite ledighet är därför välbehövligt. Men, ganska snart så längtar man tillbaka och ser fram emot nästa års Almedalsvecka.

För mig var det några saker som stack ut lite mer än andra och det var bland annat en paneldiskussion om konsumtionen, något som vi i västvärlden och inte minst vi i Sverige ägnar oss åt i väldigt stor omfattning. Vad kan man göra för att minska den och framförallt: vad beror den på? Vad är det som vi tillfredsställer? Nu gissar jag att det ligger i vår natur att samla på oss saker, så gör många djur också, men vi är intelligenta varelser och kan reflektera över vårt beteende och vi är nog många som ibland köper sådant som vi skulle ha klarat oss utmärkt utan. Men enkelt är det inte. Jag själv och faktiskt alla som jag känner är med och bidrar till den omfattande konsumtionen och det påverkar miljön väldigt negativt.

Det är lätt att sådana här diskussioner innehåller många pekpinnar, men passet i Almedalen, där bland annat Myrorna deltog, var väldigt sansat och bra och både jag och min partikollega, Martin Övelius, blev inspirerade till att göra mer i den här frågan. Jag vill ändå vara tydlig med att vi inte på något vis vill backa tiden och vi tycker inte heller att man ska tvinga människor till att ändra sitt köpbeteende. Däremot så är reflektion och kunskap alltid bra då man ofta får upp ögonen för sådant som man inte annars skulle fundera över.

Katharina Wallenborg, ordförande